چه گوارا
- laksariamir
- Jul 1, 2020
- 4 min read
Updated: Oct 9, 2020
سالگرد کشته شدن ارنستو چه گِوارا زادهٔ ۱۴ جون ۱۹۲۸ – درگذشتهٔ ۹ اکتبر ۱۹۶۷ . پزشک، چریک، سیاستمدار، نظریهپرداز جنگی و انقلابی، زادهٔ آرژانتین و یکی از شخصیتهای اصلی انقلاب کوبا و چهره های انقلابی در دنیا بود
--
چه گوارا
ز من صدها درود این دم ، به ارنستو چه گوارا
نشانم داد ز جان خود ، ره آزادی ما را
به پا شد از دل حسرت ، ولی بشکفته دلها را
نوشت با جوهر جانش ، به دلها چون سخنها را
اگر مهرش نسیمی بود ، نوازش کرده جانها را
ز خشمش شد به پا توفان ، ز جا کند فرش تارا را
مرامش بوده انسانها ، و پندش بوده دانا را
و آوایش شجاعت بود ، شنید هر کس چو آوا را
به راه پاک آزادی ، ندانست ترس و پروا را
و با زحمتکشان همره ، که تا لرزد تن دارا
چه به گر مانده بود بر جا , از او بخشش به رسوا را
مرام آدمیت تا , شکوفد هر تمنا را
چه به با زندگانی ما , شکوفان کرده معنا را
چه به با مهر انسانی , بجوییم سقف رویا را
به جانش گرچه مزدوران ، که تا دزدیده فردا را
کجا آزادگی پنهان ، کنند از هر که جویا را
اگر نامش و افکارش ، به پا کرد خلق کوبا را
ز جانش هدیه ای برجاست ، تمام خلق دنیا را
ا.ه.ل.ایرانی (اهلی) مهر ماه ۱۳۹۱
----
ارنستو چه گِوارا زادهٔ ۱۴ جون ۱۹۲۸ – درگذشتهٔ ۹ اکتبر ۱۹۶۷. در کوبا از او به اِلچه نام میبرند . پزشک، چریک، سیاستمدار، نظریهپرداز جنگی و انقلابی، زادهٔ آرژانتین و یکی از شخصیتهای اصلی انقلاب کوبا بود. چهره و ظاهر او بطور فراگیر به عنوان یکی از نمادهای انقلابی بشر دوستانه و به عنوان یک نشان جهانی شناخته شده است.
وقتی یک دانشجوی جوان پزشکی بود , گوارا سراسر آمریکای جنوبی را سفر کرده و پس از مشاهده فقر، گرسنگی و بیماری روحیه مبارزه در وی پدیدار گشته بود. خاطرات این سفرهای رو موتور سیکلت بادها انتشار پیدا کرد. در حالی که تمایل او برای کمک به سرنگون کردن آنچه او استثمار سرمایههای آمریکای لاتین توسط ایالات متحده آمریکا میدانست، رو به فزونی بود، بر آن شد تا در اصلاحات اجتماعی گواتمالا تحت ریاست جمهوری خاکوبو آربنز همراه شود، اما طولی نکشید که وی توسط سازمان سیا به دستور کمپانی یونایتد فروت در طی یک کودتا از سمتش مجبور به کنارهگیری شد. پس از آن در مکزیکو سیتی با رائول و فیدل کاسترو دیدار کرد و به جنبش ۲۶ ژوئیه آنها پیوست . گوآرا خیلی زود به چهرهای مشهور و برجسته در میان انقلابیها تبدیل شد، و نقش کلیدی در طی دو سال مبارزات پیروزمندانه چریکی شورشیان علیه باتیستا ایفا کرد که در نهایت به سرنگونی رژیم باتیستا انجامید. پس از مدتی کمک به بازسازی کوبا, دوباره راهی سفر شد تا به نبرد بر ضد دیکتاتورهای وابسته و آزادی توده های زحمتکش و در فقر ادامه بدهد.
در اوایل اکتبر ۱۹۶۷ چهگوارا در بولیوی طی عملیاتی که توسط سازمان سیا طرحریزی شده بود دستگیر شد و بهوسیلهٔ ارتش بولیوی در نزدیکی والگرانده در مدرسه روستای لا ایگرا در سانتا کروز دلاسیهرا به دستور بارریه نتوس دیکتاتور نظامی کشته شد.
چه در حالی که در برابر جوخه آتش قرار گرفته بود و میدانست دیگر آخرین لحظه عمر فرا رسیده خطاب به سربازانی که لوله تفنگهایشان را برابرش گرفته بودند، گفت:
سالها از محل دفن چهگوارا اطلاعی در دست نبود تا اینکه در سال ۱۹۹۵ یک ژنرال بولیویایی که در عملیات دستگیری او شرکت داشت مکان دفن او را که در کنار باند یک فرودگاه در نزدیکی جایی که در آن به قتل رسیده بود افشا کرد. بقایای جسد چهگوارا در سال ۱۹۹۷ به کوبا انتقال یافت و در سانتا کلارا، شهری که پیروزیهای زیادی در جریان جنگهای انقلابی کوبا کسب کرده بود دفن شد و بنای یادبودی به افتخار او ساخته شد.
مدرسهای که در آن کشته شد به موزهای تبدیل شدهاست که در اطراف این موزه تعداد زیادی مجسمه و نقشهای بر دیوار برای بزرگداشتش بنا شدهاست.
البته من چه را یک انسان کامل نمیدانم , اگر چنین چیزی وجود دارد, و همه کارهای او را درست نمیدانم.
مستندات جدید دربارهٔ جزئیات اعدامهای گسترده در زندان لا کابانا کوبا شمار کسانی که با مجوز چه گوارا در ماههای نخست پیروزی انقلاب کوبا اعدام شدند را بین ۴۰۰ تا ۲ هزار نفر تخمین میزند. چه گوارا به دستور فیدل کاسترو، مسئول این زندان شده بود و در روند دادگاههای تریبونالی که برای محکومان آنجا برگزار میشد، چه گوارا رئیس دادگاه تجدید نظر بود؛ قاضی تجدیدنظری که به گفته خاویر آرزواگا، کشیشی که مسئول آرام کردن اعدامیان پیش از مراسم بود
بیش از پنجاه سال بعد از اعدام چهگوارا هنوز هم زندگی وی و کارهایش یکی از بحثهای ادامهدار در جهان است. خیلی از صاحبنظران از جمله نلسون ماندلا از وی به عنوان یک قهرمان نام میبرد و او را الهامدهندهٔ آزادی برای تمامی کسانی میداند که آزادی را دوست دارند، همچنین ژان پل سارتر وی را هم روشنفکر میدانست و هم از او به عنوان کاملترین انسان عصر ما یاد میکرد. چهگوارا یک قهرمان ملی دوستداشتنی برای کوباییها باقی میماند و تصاویر وی روی سکههای فلزی کوبایی را زینت دادهاست و دانشآموزان هر روز را در مدرسه با این حرف آغاز میکنند که: ما نیز مثل «چه» خواهیم شد. ترانهٔ آستا سیمپره که به یاد او ساخته شده از ترانههای محبوب است و به چند زبان اجرا شدهاست. در سرزمین مادری وی آرژانتین جایی که در دبیرستانها نام وی را بهخاطر میسپارند موزههای بیشماری از چه کشور را پر کردهاست و در سال ۲۰۰۸ یک مجسمهٔ برنزی از او در شهر تولدش روزاریو نصب گردید. علاوه بر این چهگوارا برای بعضی از بولیویاییها به حضرت ارنست معروف است و او را فرد مقدسی دانسته و میپرستند.
بر اساس شخصیت چه گوارا دو فیلم سینمایی به عنوان Che با بازی بنیسیو دل تورو در نقش چه گوارا ساخته شدهاست


Comments