مریم میرزاخانی این گل که شود سوگل هر بستانی از گلشن میهن است , میرزاخانی این زن که جهانی کند او را تحسین هم میهن ما بوده و یک ایرانی این زن که به پا در اوج بی امکانی تابیده ز دانشش به هر نادانی بر دوش کشیده باوری بس شرمین گفتند به زن چو کمتر از مردانی بر حسرت ریشه ها و هر هذیانی بر پا شد و کرده مهر خود ارزانی آن نخبه دانش و ریاضی خوشبین روزی برسد به مرد و زن همسانی از این زن آزاده دل تهرانی برجاست همیشه ریشه ای انسانی بر جاست پیام او به هر زن شیرین برماست نمانده در جهان قربانی افسوس نبود به درد او درمانی بر جان جوان رسید چون سرتانی بشکسته طلسم ترس و جهلی دیرین آورد به زنان امید و پشتیبانی شد روز ریاضی زنان میدانی روزی که گشوده دیده این ایرانی این لحظه که مانده داغ مرگش سنگین روزیست به یادگار میرزاخانی ا.ه.ل.ایرانی -اهلی- اردیبهشت ۱۳۹۹
مریم میرزاخانی (۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ – ۲۳ تیر ۱۳۹۶) ریاضیدان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد بود. میرزاخانی در سال ۲۰۱۴ به خاطر کار بر «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانهای آنها» برندهٔ مدال فیلدز شد، که بالاترین جایزه در ریاضیات است. وی تنها زن و اولین ایرانی برندهٔ مدال فیلدز است.
زمینهٔ تحقیقاتی او در باره نظریه تایشمولر، هندسه هذلولوی، نظریه ارگودیک و هندسه همتافته بود.
مریم میرزاخانی در دوران تحصیل در دبیرستان فرزانگان تهران، برندهٔ مدال طلای المپیاد جهانی ریاضی در سالهای ۱۹۹۴ (هنگکنگ) و ۱۹۹۵ (کانادا) شد و در این سال بهعنوان نخستین دانشآموز ایرانی نمرهٔ کامل را به دست آورد. وی نخستین دانش آموز ایرانی بود که دو سال مدال طلا گرفت. او سپس در سال ۱۹۹۹ مدرک کارشناسی خود را در رشتهٔ ریاضی از دانشگاه شریف و دکتریِ خود را در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد به سرپرستی کورتیس مکمولن، از برندگان مدال فیلدز، گرفت.
از مریم میرزاخانی بهعنوان یکی از ده ذهنِ جوان برگزیدهٔ سال ۲۰۰۵ از سوی نشریهٔ پاپیولار ساینس در آمریکا و ذهن برتر در رشتهٔ ریاضیات بزرگداشت شد. میرزاخانی برنده جوایزی چون جایزه ستر از انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ و جایزهٔ کلی بود. وی از یازدهم شهریورماه ۱۳۸۷ (اول سپتامبر ۲۰۰۸) در دانشگاه استنفورد استاد دانشگاه و پژوهشگر رشتهٔ ریاضیات بود. پیش از این، او استاد دانشگاه پرینستون بود.
سالروز تولد مریم میرزاخانی ۲۲ اردیبهشت (دوازدهم مه) از سوی اتحادیه بینالمللی انجمنهای ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به عنوان روز جهانی زن در ریاضیات نامگذاری شد
یادی از این بانوی برجسته که از خاکسترها سر برآورد و در جهان درخشید
Comments