با بی توجهی مسوولان مرداب انزلی هم , از زیباترین های دنیا, به نابودی محکوم شده.
---
شرم باد در انزلی زیباترین مرداب مرد
زندگی خشکید و در ناباوری بی آب مرد
در سیاهی های شب بار دگر مهتاب مرد
بار دیگر پاره ای از میهنم در خواب مرد
اهلی
---
عكسهای هوایی و روایت قایقران ها، نشان دهنده روند سریع خشك شدن تالابی است كه زمانی به گویش محلی كوچی دریا یا همان دریای كوچك نامیده می شد.
حال و روز تالابی كه نگاهبان آب ها و مانع بروز سیلاب ، متعادل كننده آب و هوای منطقه، زایشگاه ماهیان كاسپین و دارای ارزشهای عدیده بود، به شدت ناخوش است .
در آمارها وسعت تالاب انزلی حدود ۱۹ هزار هكتار عنوان می شود اما شواهد حاكی از آن است كه تالاب دیگر آن گستره و توش و توان سابق را ندارد.
طی سه دهه گذشته به دلیل ورود حجم زیادی از رسوبات و رشد بی رویه گیاهان مهاجم میانگین عمق آب این تالاب از 11 متر به كمتر از دو متر و در مناطقی حتی كمتر كاهش پیدا كرده است.
افزون بر مقادیر زیادی سم و كود شیمیایی روزانه بیش از ۴۰۰ هزار متر مكعب فاضلاب به تالاب بین المللی انزلی وارد می شود.
علاوه بر این سازه های غیرضروری و كارشناسی نشده و قطع جریان طبیعی آب ، گیاهان مهاجم وارداتی ، تجاوز به حریم تالاب و كاهش آب دریای خزر دم به دم بر رگ حیات تالاب انزلی زخم می زند.
از سال ۸۹ گفتگوی احیای تالاب انزلی با حضور مسئولان و متولیان امر در بوق و كرنا دمیده شد.
طرح احیای تالاب بین المللی انزلی سال ۸۹ با اعتباری افزون بر ۹۰۰ میلیارد ریال برای پنج سال از محل ردیف های خاص معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی به تصویب رسید اما مرحله نخست مطالعاتی احیای تالاب انزلی كه در حوزه شناسایی منابع آلاینده و اقدامات برای رفع آن از سال ۸۹ تا ۹۱ انجام شده بود، منتهی به نقشه های فنی و اجرایی نشد.
«اگر سد لاسَک ساخته شود مرگ تالاب بینالمللی انزلی حتمی میشود، ۶ روستا زیر آب میرود و ۹۵ هکتار از جنگلهای هیرکانی ۴۰ میلیون ساله گیلان نابود میشود، ۷۰ گونه جانوری مهم که در منطقه وجود دارد محل زندگی خود را از دست میدهد،۱۱۰ هکتار شالیزار و باغ به داخل حوضچه سد لاسک میروند، بیش از ۱۳۰ هکتار شالیزار و باغ منطقه با کمبود آب مواجه میشوند، بیش از ۳ کیلومتر جاده به زیر مخزن سد میرود.» این جملات ترجیعبند فعالان محیطزیست و کارشناسانی است که از یک سال قبل مخالفتهایشان برای ساخت یک سازه بتونی غولپیکر دیگر در دل منطقهای بکر رسانهای شده است.
این بار انجمن علمی برنامهریزی اجتماعی دانشگاه تهران در سالن مطهری دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه میزبان نشستی تخصصی درباره محیطزیست و علوم اجتماعی با عنوان «سد لاسَک» بود. طبق اعلام قبلی قرار بود در این نشست حسین ایمانی استاد دانشگاه تهران، احسان هادی پور رئیس اداره محیطزیست بندرانزلی و پونه نیکویی فعال محیط زیست، نظرات موافق و مخالفشان را با حاضران در میان بگذارند.
اما به گفته آرمین ایلبیگی از فعالان محیطزیست و از بانیان برگزاری مراسم، رئیس اداره محیطزیست بندرانزلی به دلیل مخالفت سازمان محیطزیست گیلان اجازه شرکت در سالن مطهری دانشکده علوم اجتماعی تهران را پیدا نکرد.
مستندی از دل تالاب انزلی
این نشست با نمایش«مستند تالابهای خزری» به کارگردانی سعید نبی آغاز شد. مستندی که علاوه بر تصویر موقعیت جغرافیایی تالاب و آبریزهای آن، نماهای مختلفی از پرندگان تالابی و قایقها و صیادان را به تصویر کشیده بود. قایقهایی که سالهای قبل در تالابی با عمق ۱۰ متر بدون دغدغه حرکت میکردند اما اکنون عمق تالاب به وضعیت فاجعهبار حدود یک متر رسیده است و در بعضی از قسمتهای تالاب انزلی به دلیل خشکی و کمآبی امکان آمدوشد وجود ندارد.
در چنین وضعیتی فعالان محیطزیست گیلان از ساخت سدی با عنوان لاسک مطلع شدهاند. سازه غول پیکری که با شرایط موجود میتواند مرگ حتمی تالاب انزلی را رقم بزند
Comments