اولین مدرسه دختران در مشهد در ۱۲۹۶ به نام فروغ
فروغ آذرخشی
آمد او چون آذرخشی در مجال زندگی رفته با آذر ولی بر جاست از او سازندگی
در زمان جهل و تاریکی سنتهای کور
گشته جویا حق زن از جان و با یکدندگی
این فروغ زندگانی مشعلی شد بر زنان
تا که کیش زن ستیز لرزانده با همبستگی
راه حق جویی خردمندی و دانش بود و مهر
تا عیان گردد فریب دین و هر پوسیدگی
استقامت گشته پیروز بر تعصبهای کور
بر کلام زور و تهدید و مرام بردگی
اولین بار دختران مشهدی در مدرسه
صد درود بر آن فروغ و مظهر آزادگی
آمد او چون آذرخشی در مجال زندگی
رفته با آذر ولی بر جاست از او رزمندگی
ا.ه.ل.ایرانی -اهلی- مرداد ۱۳۹۹
فروغ السلطنه (زاده ۱۲۸۳ مشهد- ۱۵ آذرماه ۱۳۴۲) معروف به فروغ آذرخشی
بعد از انقلاب مشروطۀ ایران، در شرایطی که از ریشه سنتی و مذهبی تحصیل بانوان قابل قبول نبود ، فروغالسلطنه آذرخشی بانو فرهنگ دوست و زنی آزاده , اقدام به تأسیس مدارس دخترانه کرد آنهم در مشهد , شهری که ریشه های زن ستیز دین غوغا میکرد. با تمام سختیهایی که روبرو بود و با همیاری افرادی داوطلب اولین مدرسۀ دخترانه مشهد را بنیان گذاشت , که در آن هم تدرس میکرد هم با تفنگ از آن شبنه روز پاسداری میکرد.
فروغ در مسیر راهاندازی و ادارۀ مدرسه با مشکلات زیادی دست به گریبان بود. جدا از مشکلات مالی که از طریق شهریههای دانشآموزان و دریافت ماهیانه ۳۰ تومان از شرکت فرهنگیان تأمین میشد، مخالفان پس از شنیدن خبر تأسیس مدرسه، بهانه بهدست آورده، شروع به تهدید کردند و سفارش و پیغام برای شاهزاده میفرستادند که مدرسه را ببندید وگرنه آن را آتش میزنیم و خراب میکنیم. ولی او کار خود را با پشتکار ادامه داد و در مقابل مخالفان ایستادگی کرد و بهخاطرجلوگیری از شورش و فتنه، از گرفتن جشن افتتاحیه خودداری کرد.
مبارزات او با مخالفان تحصیل بانوان سالها به طول انجامید ولی صدها دختر هم میهن شانس آموختن در یک مدرسه را بدست آوردند و این قدمی بسیار مهم بود در جنبش های حق جویی زنان آزاده میهن.
دیگر فعالیتهای بانو آذرخشی میتوان به موضوعات زیر اشاره کرد: ریاست بنگاه نیکو کاری بنگاه حمایت مادران و نوزادان ریاست افتخاری جمعیت شیر و خورشید مشهد ریاست پرورشگاه خراسان فروغ آذرخشی اولین زن ایرانی است که نشان سپاس دریافت کردهاست
コメント