top of page

سعید زینالی

  • laksariamir
  • Sep 25, 2020
  • 4 min read

پس از ۲۰ سال از زندانی شدن سعید زینالی ۲۴ ساله , خانواده همچنان بیرحمانه بیخبر و در انتظارند , حتی بدون پیکری که به خاک بسپارند .

به یاد سعید زینالی در زادروزش که اگر با ما بود ۴۴ سال میشد.


سعید من کجایی


سعید خود چو میخواهم , کنون من چشم بر راهم

و میپرسم ز همراهم , سعید من کجایی تو

و با هر اشک و هر آهم, تو را خواهم، تو را خواهم

به جز حق من نمیخواهم ، چرا از من جدایی تو


تو ای فرزند با ایمان , تو ای آزاده , ای انسان

اگر بر پا شدی از جان ، به امید هوایی تو

تو را بردند اگر زندان , و کشتند کرده آن پنهان

تنت آزرده نامردان ، ولی از بند رهایی تو


اگر ظالم خدا داند، از آیاتش دعا خواند

چه حاصل از خدا ماند ، خدایا پس چرایی تو

اگر در بند و زندانها ، تجاوز را روا داند

ز دوزخ از چه ترساند ، کجایی گر خدایی تو


عزیزدل سعید من ، جگر گوشم که جان دادم

تو را در سینه بنهادم ، همیشه دلربایی تو

به یادت محکم و شادم شود همواره فریادم

از آهن گشته بنیادم ، چنان آهن ربایی تو


سعید م گرچه جان دادی , برای مهد آزادی

برای خاک و آبادی , عزیزی جان فدایی تو

بر استبداد و بیدادی , ز جان کردی تو فریادی

همیشه مانده در یادی ، سعید من کجایی تو


ا.ه. ل ایرانی (اهلی),خرداد ۱۳۸۹


سعید زینالی (زاده ۳۱ شهریور ۱۳۵۵) دانشجویی بود که در جریان اعتراضات دانشجویی پس از حمله به کوی دانشگاه تهران (۱۸–۲۳ تیر ۱۳۷۸) توسط نیروهای امنیتی در منزل بازداشت شد و تاکنون خبری از وی به دست نیامده است.


نهادهای امنیتی پس از پیگیری‌های خانواده وی حفاظت اطلاعات سپاه را عامل بازداشت وی اعلام کردند اما آن نهاد نیز پاسخی پیرامون سرنوشت وی ارائه نکرد. احمد باطبی به خانواده وی گفته که صدای او را در جریان بازجویی‌ها شنیده‌است.


ده سال پس از ناپدید شدن او، مادرش (اکرم نقابی) در نامه‌ای خواستار آن شد که در صورت کشته شدن پسرش دست کم اطلاعاتی پیرامون محل دفن وی ارائه کنند. مادر او تا کنون یک بار به دلیل مصاحبه با صدای آمریکا و یک بار دیگر به دلیل شرکت در جمع مادران عزادار در پارک لاله دستگیر و زندانی شده‌است.


در ۱۸ تیر ۱۳۹۲ اکرم نقابی، مادر سعید زینالی، در گفتگو با بی‌بی‌سی فارسی گفت در دیداری که با علیرضا آوایی، رئیس کل دادگستری استان تهران داشته‌است از او قول مساعد گرفته‌است که از سرنوشت پسرش اطلاع یابد. به گفته نقابی به رغم اینکه پسرش چند ماه پس از بازداشت با او تماس تلفنی گرفته مقام‌های قوه قضائیه تا مدتی این را که او بازداشت شده بوده نمی‌پذیرفته‌اند، اما پس از پیگیری‌هایی سرانجام گفته‌اند که او بازداشت بوده‌است. به نقابی گفته شده که فرزندش دست کم تا سال ۸۱ در زندان اوین بوده‌است. نقابی می‌گوید به غیر از او چندین خانواده دیگر نیز پیگیر وضعیت فرزندانشان بوده‌اند که در ناآرامی‌های ۱۸ تیر ۷۸ مفقود شده بودند. او می‌گوید دست کم ۵ خانواده دیگر تا چند سال پیش پیگیر وضعیت فرزندانشان بوده‌اند که به دلایل نامعلومی دیگر این کار را رها کرده‌اند.


غلامحسین محسنی اژه‌ای، معاون اول قوه قضائیه ایران، در سال ۱۳۹۴ در کنفرانسی خبری گفت: «این اتفاق بسیار می‌افتد و ما هم قبول داریم و حتی ممکن است تا مدتی پیدا نشود، اما تا جایی که بنده خبر دارم و با پیگیری‌هایی که انجام گرفته و همچنین بنابر شواهد و قرائن، هیچ مدرکی مبنی بر این بازداشت در اختیار نیست و من در همان زمان پیگیری‌های بسیاری از سیستم اطلاعاتی، نیروی انتظامی، بازداشتگاه و دیگر نهادها انجام دادم و هیچ مدرکی مبنی بر بازداشت وی حاصل نشد.»


اما مادر سعید زینالی می‌گوید: «از دادستانی، اوین، بازداشتگاه توحید تماس گرفتند و گفتند بچه شما امنیتی بوده بازداشت شده، از امنیت اوین تماس گرفتند و یک سری سؤال دربارهٔ سعید پرسیدند، مثلاً اینکه سعید با رادیوهای بیگانه صحبت کرده‌است یا نه یا اینکه با دوستانش در تماس بوده‌است یا خیر.» مادر سعید زینالی با اشاره به تنها تماس فرزندش در زمان بازداشت گفت: «سعید دو یا سه ماه بعد از بازداشت از زندان تماس گرفت، گفت من خوب هستم و دنبال کارهایم باشید، بعد از آن هیچ خبری از پسرم ندارم.» نقابی با تأکید بر اینکه در طول این سالها به بسیاری از نهادها نامه نوشته‌است، گفت: «به هر کجا رسیدم، پرونده‌ام بایگانی شد. توقعم از آقای اژه‌ای این بود که مدرکی نشان دهد که بچه من بازداشت شده یا کشته شده یا قبری دارد. زمانی که به دلیل پیگیری پرونده پسرم بازداشت شدم، به من گفتند بعد از ۱۲ سال دنبال استخوان آمدی؟»


مادر و خواهر سعید زینالی (الناز زینالی) یکبار در تاریخ ۱۷ تیرماه ۱۳۸۹ به اتهام فعالیت علیه نظام دستگیر و بعد از ۱۳ روز الناز با قرار کفالت و خانم نقابی با قرار وثیقه از زندان آزاد شدند. هاشم زینالی، پدر سعید زینالی که در تجمعی در مقابل زندان اوین دستگیر شد، توسط شعبه ۱۰۶۰ دادگاه کیفری دوم تهران به ۹۱ روز حبس تعزیری و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده‌است


بیست سال بعد از واقعه کوی دانشگاه ۱۳۷۸، نام سعید زینالی در فهرست ناپدیدشدگان اجباری گروه کاری ناپدید شدگان سازمان ملل قرار دارد و از سرنوشت او خبری در دست نیست. خانواده اش می گویند مسئولان امنیتی و قضایی ایران از آنها خواسته اند که دست از پی گیری سرنوشت فرزندشان بردارند





Recent Posts

See All

Comments


Subscribe Form

©2020 by Amir Ahli Laki. Proudly created with Wix.com

bottom of page