جان لنون , از موفق ترین خوانندگان دنیا, زاده ۹ اکتبر ۱۹۴۰ , که ۴۰ سال پیش تنها ۴۰ ساله بود که با ۴ گلوله نفرت کشته شد.
---
جان لنون
این داستان جان لنون , گویی که یک افسانه است
باید شنید , باید که خواند , دنیای او جانانه است
در فقر چو آمد در جهان , پرسید چرا خصمانه است
در این جهان پر گهر , نان نیست و کس بیخانه است
پرسید چرا , نسل بشر , در جنگ و آه و ناله است
یک در بهشت است دیگری , از کودکی ویرانه است
اعضای جان آدمی , بی هم چه بیشرمانه است
در آدمیت اینچنین , با یکدگر بیگانه است
گفت موسیقی در زندگی, همچون می و میخانه است
گفت گر که میمیرم بدان , از قاتلی دیوانه است
دنیای رویا های من , دنیای بی بتخانه است
پاسخ نبود در آسمان , خاک زمین , گلخانه است
این داستان جان لنون , گویی که یک افسانه است
باید که خواند , باید شنید , دنیای او مستانه است
ا.ه.ل.ایرانی -اهلی - مهر ماه ۱۳۹۹
---
جان وینستون لنون (به انگلیسی: John Winston Lennon) (متولد ۹ اکتبر ۱۹۴۰ - درگذشته ۸ دسامبر ۱۹۸۰)، خواننده، ترانهسرا، موسیقیدان، آهنگساز و شاعر، از معروفترین، شناختهترین و برجستهترین چهرههای دنیای موسیقی راک، در انگلستان، به دنیا آمد.
لنون در ۹ اکتبر ۱۹۴۰ در بیمارستان ماترنیتی در شهر لیورپول انگلیس، در خانوادهای از طبقه کارگر درحالی بهدنیا آمد که پدرش حضور نداشت. وی همواره میخواست مانند پدرش سرباز نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا شود، اما پس از گوشسپردن به آهنگهای الویس پریسلی به موسیقی روی آورد.
او بهعنوان یکی از اعضای مؤسس گروه بیتلز و یکی از مؤثرترین افراد در افزایش بافت تاریخی موسیقی عامهپسند، در سراسر جهان شناخته شد. وی بههمراه پل مککارتنی یکی از موفقترین مشارکتها را در نوشتن ترانه در قرن بیستم انجام دادند. در ۱۹۷۰ که گروه آنها از هم پاشید، وی به صورت انفرادی حرفهاش را ادامه داد، اما باعت انتقاد و حتی تحسینآمیز شدن آلبوم موسیقی او شد.
شهرت لنون با آوازهخوانی در گروه موسیقی بیتلز شروع شد، گروهی که وی بنیانگذار و در واقع مغز متفکر آن بهشمار میرفت و با عضو دیگر گروه (پل مک کارتنی) ایجاد کرده بود. این گروه ۱۲ آلبوم منتشر کرد که اولین آنها «Please, Please me» در مارس ۱۹۶۳ به بازار آمد. پس از آنکه آهنگ اصلی آلبوم در صدر فروش در بریتانیا و آمریکا قرار گرفت، دیگر شهرت لنون فراگیر شده بود.
در سال ۲۰۱۰، فروش آلبوم انفرادی لنون در ایالات متحده بیش از ۱۴ میلیون نسخه بود. تعداد ۲۵ تکآهنگ او در ۱۰۰ اثر برتر بیلبورد ایالات متحده نیز نمودار بودند. لنون ماهیت سرکش و شوخطبعی در موسیقی خود داشت. نوشتهها، نقاشیها و فیلمهای او بر پایه مصاحبههای وی، او را فعال سیاسی صلحطلب و بحثبرانگیز نشان میداد. وی در سال ۱۹۷۱ به شهر نیویورک نقلمکان کرد، جایی که منتقد جنگ ویتنام و دولت ریچارد نیکسون بود که به اخراج یا تبعید وی از خاک آمریکا منجر شد. در حالی که آهنگها و ترانههای خود را بر پایه سرود «جنبش ضد جنگ» به تصویب رساند.
او بهجز موسیقی در زمینههای سیاست، صلح، نویسندگی و هنرپیشگی نیز فعالیت کرده بود. لنون به عنوان یکی از بهترینهای موسیقی دانهای قرن بیستم در سراسر دنیا شناخته میشود. چنانکه در نظرسنجی بیبیسی از مردم انگلستان، در سال ۲۰۰۲، مقام هشتم و از دید مجله رولینگ استون مقام پنجم را کسب، و او را در بین صد شخصیت برتر بریتانیایی در طول تاریخ نشان داد.
لنون صاحب دو فرزند، از دو همسر خود بود. جولیان لنون از همسر اولش سینتیا لنون و شان تارو اونو لنون از همسر دومش یوکو اونو که هر دو پا در راه موسیقی گذاشتهاند.
یکی از اظهار نظرهای جنجالبرانگیز جان لنون در سال ۱۹۶۶ و در دورهٔ اوج شهرت بیتلها بود. لنون طی مصاحبهای که در ۴ مارس ۱۹۶۶، با روزنامهٔ انگلیسی ایونینگ استاندارد انجام داده بود، گفت که بیتلها از مسیح هم محبوبترند. پیامد سخنان لنون برانگیختهشدن خشم مقامات واتیکان، تحریم محصولات بیتلها، لغو کنسرتهایشان و سوزاندهشدن صفحهها و عکسهایشان بهخصوص در ایالات متحده بود.
در ۷۰ سالگرد تولدش گوگل نماد خود را برای احترام به او تغییر و آهنگ متن تصور کن را در کنار لوگو قرار داد. جان لنون آهنگهایی با مضمون صلح دارد، ازجمله مشهورترین آهنگش آهنگ «تصور کن» یا «به صلح شانسی بده» و «زنده باد مردم» و «قهرمان طبقهٔ کارگر» یا «تمامی نیاز تو عشق است». او در سال ۱۹۶۹ لقب شوالیهٔ خود را در اعتراض به دست داشتن بریتانیا در ناآرامیهای نیجریه و حمایت بریتانیا از آمریکا در جنگ ویتنام قبول نکرد. آهنگ «تصور کن» در لیست پانصد آهنگ برتر تمام تاریخ مجلهٔ رولینگ استون رتبهٔ سوم را به خود اختصاص داد. از این آهنگ به عنوان امضای جان لنون یاد میکنند.
در روز هشتم دسامبر سال ۱۹۸۰، وی در حالیکه همراه با همسرش یوکو اونو به آپارتمان خود در ساختمان داکوتا در شهر نیویورک بازمیگشت به دست یکی از طرفداران سابقش به نام مارک دیوید چپمن به ضرب چهار گلوله کشته شد. جان در آن زمان تازه به سن ۴۰ سالگی رسیده بود.[ مارک دیوید چپمن از آن زمان تا بهحال در زندان بهسر میبرد.
چپمن خواندن کتاب ناطور دشت اثر سلینجر را منشأ الهام به قتل رساندن لنون بیان کردهاست.
در سالهای دهه شصت وقتی خبرنگاری از جان لنون پرسیده بود که مرگش را چگونه تصور میکند گفته بود: «احتمالاً یه دیوونه ترتیبم رو میده».
در نوامبر ۲۰۱۵ گیتاری متعلق به وی در یک حراجی در کالیفرنیا دو میلیون و چهارصد هزار دلار فروخته شد و رکورد گرانترین گیتاری که توسط یکی از اعضای بیتلز نواخته شدهاست را شکست. لنون حدود یک سال این گیتار را داشت. اما در سال ۱۹۶۳ این گیتار ناپدید شد و بیش از نیم قرن کسی نمیدانست مالک آن کیست؛ تا اینکه در سال ۲۰۱۴ مردی به نام جان مککا با دیدن خبری دربارهٔ جورج هریسون و عکس او با گیتاری که در دست دارد، متوجه شباهت بین گیتار هریسون و گیتار خودش شد. وی این گیتار را در دهه ۱۹۶۰ به قیمت ۲۷۵ دلار خریده بود. اصالت گیتار را اندی بابیوک کارشناس سازهای گروه بیتلز با مقایسه عکسها و کنسرتها تأیید کرد.
-----
تصور کن
تصور کن جهانی را ، که یکسان بوده انسانها
پر است انسانیت هر جا ، و مرزی نیست به کشورها
که در آن مالکیت نیست ، فقیری نیست و یا دارا
که ما با هم سهیم هستیم ، هر آنچه بوده در دنیا
که در آن دین و مذهب نیست ، خدایی نیست و یا بتها
جهنم زیر پامان نیست ، بهشتی نیست در آن بالا
که در آن دار و اعدام نیست ، و یا نیست بند و زندانها
که آزاد است قلم در آن ، و مردم شاد و بی پروا
تصور کن که جنگی نیست ، و صلح است ریشه ای مانا
کسی جانی نمیگیرد ، نیازارد تن و جانها
شویم دارا اگر انسان ، اگر زحمتکش و کوشا
و از آزادگی از عشق ، و دارا گشته گر دانا
تصور کن جهانی را ، که هستیم زنده ما حالا
که میمیریم همه اینجا ، فقط نام و عمل برجا
برابر بوده و یکسان ، همه مردان همه زنها
نباشد زن در آن کالا ، تجاوزها و یا فحشا
تصور کن که نادانی ، شود از ریشه ها رسوا
رها گردیم ز خود بینی ، شویم هشیار شویم بینا
تصور کن که در سرما ، رسد از قلبمان گرما
که خالی جان ز زشتیها ، ولی دلها پر از زیبا
اگر گویی سخن هایم ، فقط خوابند فقط رویا
تو را گویم که رویا نیست ، نباشم من اگر تنها
بیا تا گرد هم آییم ، تصورها شوند پیدا
که تا با هم بسازیم ما ، که تا بهتر جهان فردا
ا.ه.ل.ایرانی (اهلی) آذر ١٣٩١
---
نقاشی از میلنا تریکیچ، ١٢ ساله ، برای یونیسف ٢٠٠٥
---
به یاد جان لنون ، که با تیر نادانی و سیاهی جان پاکش پرپر شد
Comments